Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945

Monuments


Monument chart: M0369
Monument Name T/R Number
Plaquette Halifax W1113 T1657
Date unveiling Street City Zipcode Province
Noordwolderweg 29 Noordwolde 9784 PA Friesland
Description
A commemorative plaque with the story and photos of the crew members and the  Halifax W1113. The plaque is mounted in a stainless steel standard.
History
In de nacht van 29 op 30 juni 1942 verongelukte in deze omgeving de Halifax W1113 'LQ’G' van het 405-de (Canadese) Squadron van de Engelse luchtmacht. De bemanning bestond uit acht personen, waarvan twee piloten,een navigator/bommen-richter, een radiotelegrafist, een boordwerktuigkundige en drie schutters. Het betekende dat een mee vloog als extra man om ervaring op te doen. Omstreeks 12 uur ’s nachts (onze tijd) kwam de zwaar beladen bommenwerper los van de startbaan op de basis Pocklington om in oostelijke richting over de Noordzee te vliegen. Het aanvalsdoel was de stad Bremen. Ter hoogte van Frederiksoord en de Fries-Drentse grens werd de Halifax onder vuur genomen door Oblt. R. Sigmund of 2./NJG 2.Het toestel vloog brandende verder via Vledder, Vledderveen, Boschoord en Boijl en zette koers richting Noordwolde. Intussen was een deel van de bomlading gelost boven Oosterstreek. De piloten waren blijkbaar op zoek naar een geschikte landingsplaats. Voor het echter zover was, explodeerde de machine met een geweldige knal en drie grote delen kwamen, al of niet brandend, omlaag. Hevige explosies en branden waren het gevolg waarbij flinke schade ontstond aan nabij gelegen woningen. Het was toen ongeveer twee uur in de nacht. De volgende dag werd pas duidelijk hoe groot de ramp was. Ook dat de acht bemanningsleden waren omgekomen. 

Op 2 juli was de begrafenis van de omgekomen vliegers vanuit de Hervormde Kerk. De nacht voor de plechtigheid hield een groep van ongeveer 20 personen een wake in de kerk onder de klanken van orgelmuziek. De teraardebestelling had een sober karakter: 12 jonge mannen uit het dorp droegen de kisten naar een gemeenschappelijk graf. Daar hield ds. Wiersma , de plaatselijke predikant, een toespraak in het Duits en werd het “Onze Vader” gebeden in het Engels. Een Duits vuurpeloton bracht een eresaluut met drie salvo’s. Na afloop liepen velen langs het graf en legden bloemen.