Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945

Monuments


Monument chart: M0447
Monument Name T/R Number
Monument Albert Albino T3134
Date unveiling Street City Zipcode Province
November 28, 2015 Stationsplein 1 Hoogeveen 7901 AA Drenthe
Description
Het monument bij het NS-station te Hoogeveen is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed P-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino.  Dit propellerblad staat op een zwarte sokkel van natuursteen. Op deze sokkel is een metalen informatieplaquette bevestigd. 

Initiatiefnemer Bé Thalen was eigenaar van het propellerblad van het vliegtuig. Hij kreeg het wrakstuk in 2002 in bezit na een faillissementsverkoop op vliegveld Hoogeveen. Het propellerblad werd op 21 mei 2015 van de sokkel gestolen. 

Gerrit Boxem, luchtvaartcorrespondent van de Hoogeveensche Courant bleekt nog een gedeelte van een andere propeller van dit vliegtuig in zijn bezit te hebben. Op initiatief van de Historische Kring Hoogeveen maakte Jacco Schonewille daarvan een nieuw monument. Dit monument is op 28 november 2015 opnieuw onthuld.
History
Het monument bij het NS-station herinnert aan de crash van de Amerikaanse piloot Albert A. Albino op 29  november 1943. Het toestel stortte neer te hoogte van het Station Hogeveen, nadat het in gevecht was geweest met Duitse Jagers. Omdat het vliegtuig tussen de rails was neergestort, werden het wrak en de piloot niet meteen geborgen. De Duitsers gooiden de krater van de inslag dicht en herstelden snel de rails. De spoorlijn was voor hen van belang voor het transporteren van joden naar doorgangskamp Westerbork. Pas in 1978, bij de bouw van een tunnel onder station Hoogeveen, kwamen de stoffelijke resten van de piloot en de wrakstukken van het toestel naar boven.