Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945

Monuments


Monument chart: M0817
Monument Name T/R Number
Monument Halifax W7775 T1966
Date unveiling Street City Zipcode Province
Burgemeester van Wijngaardenstraat 11b IJhorst 7955 PK Overijssel
Description
Het monument is een Model van een Halifax gemonteerd op een natuursteen. Op de steen is een zwarte plaquette bevestigd met de namen van de bemanningsleden. Naast het monument staat een informatiebord met het uitgebreide verhaal van de gebeurtenis van Halifax W7775 en haar crew. Op het bord staan een kaart van de omgeving en de bemanningsleden.
History
Op woensdag 23 december 1942, kort na middernacht, stortte een viermotorige Halifax W7775 neer in het IJhorsterveld. Het vliegtuig behoorde tot 138 RAF squadron. Het toestel kwam met een daverende klap neer. Het toestel en haar bemanning voerde een SD/SOE missie uit. Hun doel was Marrow 12.

De toedracht is nog steeds niet duidelijk. Veel wijst erop dat het vliegtuig in het kader van het Englandspiel door Duitsers naar IJhorst werd gelokt om zodoende de gedropte wapens buit te kunnen maken. Het Englandspiel was een Duitse operatie, aangeduid door de Abwehr (Duitse contra-spionagedienst). Dit was mogelijk doordat de Special Operations Executive (SOE) in Engeland communiceerde met haar in Nederland gedropte agenten, zonder te weten dat deze agenten door de Duitsers waren opgepakt. Vreemd is het dan wel dat het toestel werd neergehaald. Doorgaans gebeurde dit niet, omdat het voortbestaan van het Englandspiel door de bezetter belangrijker werd geacht dan een vliegtuig. De Halifax werd door Lt. H. Caspers van I./NJG 3 neergeschoten. Eerder was het toestel was bij het passeren van de kust ook al getroffen door luchtdoelgeschut. Zes bemanningsleden werden tussen de wrakstukken gevonden. Twee andere werden gevangen genomen door de Duitse bezetter.