Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945

Monuments


Monument chart: M0879
Monument Name T/R Number
Keienmonument T3645
Date unveiling Street City Zipcode Province
December, 2 1946 Sportlaan Apeldoorn 7312 TD Gelderland
Description
et ‘Keienmonument’ in Apeldoorn bestaat uit grote en kleine veldkeien die piramidevormig in een sterk gloeiend talud zijn aangebracht. In een van de grote keien is een kruis gebeiteld en op de andere stenen zijn vijftien namen aangebracht. Het monument wordt omgeven door struikgewas en jonge bomen.

Oorspronkelijk bevond het monument zich aan de Frankenlaan. In 2008 heeft de gemeente Apeldoorn deze straatnaam gewijzigd in de Sportlaan.
History
Het Keienmonument in Apeldoorn is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien verzetsmensen en een Amerikaanse militair die in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

De namen van de zestien slachtoffers luiden:
A.L. Ansems, J. Balk, J.A. van Bijnen, P.H. Corts, H.G. Drost, J. Engelaan, S. Esmeijer, L.J. Kleiboer, T.J. Kroeze, B.F. Moore, S. Postma, J.D. Suyling, H. Verschoor, J. Vos, G. Westdijk en J. Van Zanten.

1/Lt. B.F. Moore stortte op 29 april 1944 neer met zijn crew. Het toestel, B-24H 42-52506 crashte in Uddel. Moor wist in eerste instantie te vluchten maar is op 2 december 1944 in Apeldoorn geëxecuteerd.